Solpanel

Min ambition är inte att installera många batterier och generatorer av olika slag. Jag ville ha tyst energi och räknar med att klara mig med 75+140 Ah samt solcellen. Hittills verkar det gå.

Följande behövs för denna installation: Solpanel, modell Naps NP-52RSS (http://www.naps.se) som ger hela 52W. Med Naps MaxPower laddar jag maximalt 3,8A i sommarsolen.

Förord: Solcellen ska monteras på ruffgaraget. En elkabel ska dras via innertaket, förbi elcentralen och ner till regulatorn som monteras intill batteriet.

  1. Ta ner innertaket ovanför navigationsbordet, öppna elcentralen, ta bort de löstagbara skivorna i bokhyllan ovanför elcentralen.
  2. På panelens undersida satte jag vanlig tätningslist från Claes i sjön (#34-235). Inte Silikon eller dyl då panelen rör på sig av värme och båtens krängningar.
  3. Montera panelen med 4mm rostfria skruvar intill skotskenan. Jag köpte vit krympslang från Elfa för att täcka den svarta som är fastmonterad. Borra ett 8mm hål och lirka ner en dragtråd.
  4. Ge inte upp. Det går att få ner en dragtråg till salongen.
  5. Det rör som syns ovanför navigationsbordet mynnar ut ovanför/bakom skåpet ovanför elcentralen.
  6. Regulatorn är underhållsfri och kan med fördel monteras i ”taket” brevid batteriet så att den inte tar upp stuvutrymme i onödan.
  7. Med regulatorn medföljer en 10A säkring i en hållare. Ansluts regulatorn direkt till förbrukningsbatteriet.
  8. Slutresultatet

Klicka på bilderna så blir dom större.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.