in Smått

Som standard sitter en Papst 612 NGML bakom ”galler” i kylfacket. Redan när båten var ny 2004 så letade jag alternativ som var tystare – utan framgång. Men efter att förra året bytt kompressorfläkten och sänkt ljudnivån markant var det i år dags för evaporatorfläkten. Valde en Noctua här också, en NF-A6x25 FLX för 145 kr från Komplett.

Själva bytet är enkelt och tar max 1 timme. Dra ut det vita vredet och skruva bort 2 skruvar. Lossa sedan kontakten på insidan och kåpan med fläkten är lös. Fläkten sitter med popnit som borras bort.

Papst-fläkten har 2 kablar för plus och minus. Noctua-fläkten har 3 kablar. Klipp av kabeln, ta bort den gula och löd sedan ihop med kablarna/kontakten från gamla Papst-fläkten. På med Krympslang så blir skarven snygg. Jag använde skruvarna som medföljde nya fläkten, annars tar man enklast rostfria träskruvar.

Från 64 dB till 45 dB på 60 minuter.

Det blev en klar förbättring och sänkning av ljudnivån från 64 till 45 dB (mätt med appen Buller, kylen öppen och telefonen liggandes på bänken). Man kan jämföra 64 dB med en konversation där 45 dB motsvarar ett tyst bibliotek.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.